Proiecte de lege dezbătute și votate în această săptămână:
- În cadrul plenului Camerei Deputaților de marți, în care au fost votate propunerile legislative venite de la comisiile de fond cu propunere de respingere, s-a dezbătut printre altele și proiectul P-lx 410/2017 prin care se propunea înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului și care ar trebui să își desfășoare activitatea în cadrul fortului 13 Jilava, în consecință clădirea în cauză ar trece din administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor în subordinea Ministerului Culturii.
Avem nevoie ca tinerii să cunoască ororile comunismului și istoria de dinainte de 1989, pentru că doar cunoscându-ne trecutul putem fi mai bine pregătiți pentru viitor și să ne asigurăm că generațiile care vin din urmă înțeleg ce a însemnat acest regim pentru noi și predecesorii noștri.
Susțin ideea ca în fortul de la penitenciarul Jilava să fie înființat un muzeu care să prezinte ororile comunismului și îl susțin implicit pe colegul meu, Iulian Bulai, care a demarat formalitățile necesare împreună cu instituțiile abilitate pentru ca acest lucru să devină posibil. Fără sprijinul și colaborarea instituțiilor care sunt vizate de o astfel de propunere legislativă legea nu ar ajunge să producă efecte. Consider că aceasta e cea mai bună modalitate de acțiune pentru că noi nu ne dorim doar măsuri populiste, ci deblocarea lucrurilor, crearea unor punți de comunicare interinstituțională și să ne asigurăm că sunt luate cele mai eficiente măsuri din punct de vedere procedural.
Proiectul de lege supus votului de marți, din păcate, nu putea fi susținut întrucât: înfiinţarea muzeelor şi a colecţiilor publice necesită parcurgerea unor etape procedurale şi îndeplinirea unor condiţii (aviz prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor care se emite doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții referitoare la patrimoniu, sediu, condiţii de conservare etc). Iar pe fluxul Camerei a mai fost o propunere legislativă cu un obiect similar de reglementare (Pl-x 582/2015– Propunere legislativă privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România), devenită între timp Legea 157/2019 privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România)
- În plenul de miercuri a fost adoptată prin lege ordonanța de urgență prin care se asigură măsurile de sprijin atât de necesare pentru Horeca, înregistrate pe ordinea de zi cu numerele Pl-x 114/2021 și Pl-x 135/2021.
Ordonanța de Urgență nr. 10/2021, a fost inițiată de ministrul economiei antreprenoriatului și turismului, Claudiu Năsui și:
a stabilit ca toți agenții economici aplicanți să primească sprijin financiar în limita plafonului alocat, de 2,5 miliarde de lei
a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv ghizii de turism
a extins perioada de derulare de la 30 iunie 2021 la 31 decembrie 2021.
De interes este faptul că prin aceste măsuri a fost extinsă perioada de acordare a sprijinului de la 30 iunie 2021, la 31 decembrie 2021, faptul că a fost modificat termenului de plată a sumelor corespunzătoare, de la 30 de zile de la semnarea contractului de finanţare, la data de 30 iunie 2022, în limita creditului bugetar, precum și faptul că au fost adăugate și alte domenii de aplicare.
Știu ca aceste măsuri nu sunt însă suficiente pentru această categorie profesională greu încercată. Drept urmare susțin măsuri fiscale care să vină în favoarea și altor domenii, cum ar fi și măsura USR PLUS „0 taxe pe salariu minim” sau măsuri de reducere sau exonerare temporară a contribuțiilor pe salarii, acolo unde angajații au fost menținuți în activitate în perioade în care desfășurarea activității a fost mult redusă ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii bolii COVID-19. A fost o perioada dificilă pentru antreprenori, pe care îi susținem în adoptarea unor măsuri aprobate de către toți partenerii și factorii decizionali.
Putem face cu toții mai mult pentru a susține măsuri bune, dar unii nu sunt capabili decât să jignească și să se coboare la nivelul de limbaj al unei găști de cartier. În cursul dezbaterii, dl. deputat Tănasă de la formațiunea AUR, a luat cuvântul nu pentru a propune măsuri mai bune, ci pentru a ne adresa apelative de tipul „mințile voastre tulburi, capetele voastre stricate și alterate”. Acesta este nivelul real al unora dintre aleși și iată că amendarea dlui Tănasă nu a fost degeaba.
Regăsiți ordinea de zi completă aici http://www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta2015.OrdineZi?dat=20210517 și vă stau mereu la dispoziție pentru mai multe detalii.