Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Sărbători pascale fericite!

Paștele este o perioadă în care suntem înconjurați de urări de liniște și încercăm, în graba activităților noastre, să ne aducem aminte de atmosfera vremurilor din copilărie și de tradiții. Sărbătorile nu au doar semnificație religioasă, nu sunt doar un prilej de întâlniri cu familia și festinuri culinare, ci un moment în care, poate mai mult ca niciodată, sunt evocate tradiții ancestrale, specifice identității noastre.

O astfel de tradiție este vechiul obicei al încondeierii ouălor de Paște, simbol popular al regenerării și purificării, reprezentând un element de cultură spirituală românească. Oul văzut ca un simbol primordial, sămânța vieții, este încondeiat pentru a transmite bucurie, smerenie și împăcare și incorporează o serie de simboluri ale pământului și naturii (soare, lună, plante, animale), simboluri geometrice, antropomorfe și religioase.

Ani de-a rândul am găzduit în preajma Paștelui un atelier de încondeiat ouă, organizat de o asociație din județul Brașov. Deși aveam dorința de a promova și susține o tradiție, nu mi-a fost ușor să găsesc meșteri populari ce au resursele și disponibilitatea de organizare. În satele noastre cu puternice tradiții, autoritățile locale au fost de multe ori îngropate de probleme legate de utilități și alte servicii și au uitat de cultura ce hrănește spiritul și educă viitoarele generații. Putem trece peste greșeli, putem îndrepta, putem construi mai bine pe viitor.

Azi am stat pentru prima oară în tihnă să încondeiez un ou de Paște și tot azi a fost prima oară când tensiunea ultimelor săptămâni a coborât, am acceptat cu pace provocările și m-am gândit la șansele de regenerare ce stau în mâinile fiecăruia dintre noi.

Vă doresc să primiți și să priviți cu un rost toate provocările, să lăsați lucrurile bune să vină spre voi, să găsiți calea de a face o pauză și de a privi în jur cu sufletul deschis. Paște fericit!

Trimite prietenilor

Citește și alte articole