Fără discriminare, fără incitare la ură

Orice criză tinde să polarizeze societatea. Vedem asta cel mai bine acum, când pandemia pare a fi doar cireașa de pe tortul unor nemulțumiri și neputințe vechi, care nu și-au găsit rezolvare, și a unor dușmani mai mult sau mai puțin închipuiți. Iar aceste nemulțumiri ajung, din păcate, să îmbrace forma unui discurs și comportament xenofob, discriminatoriu, care incită la ură.

Am avut de curând manifestarea antisemită îndreptată împotriva Teatrului Evreiesc de Stat și a actriței Maia Morgenstern, iar în această dimineață în plenul Camerei Deputaților au fost citite declarații politice care condamnă astfel de comportamente.

Prin Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului UE, fiecare stat membru era obligat să ia până la 28 noiembrie 2010 măsurile necesare pentru a se asigura că fapte precum „instigarea publică la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică”, săvârşite cu intenţie, sunt pedepsite.

A fost nevoie de 11 ani, o scrisoare de punere în întârziere și un guvern care înțelege, în sfârșit, importanța reglementării acestui domeniu pentru a avea pe fluxul legislativ un proiect de lege (PL-x nr. 134/2021 – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19219) inițiat de Guvern prin care Codul penal este completat cu o prevedere care incriminează expres incitarea publică la violenţă ca modalitate de comitere a faptei și incitarea publică împotriva unui membru al grupului de persoane menționat.

Cu toate acestea, în cadrul Comisiei pentru egalitate de șanse, membrii AUR, au ales să voteze pentru un aviz nefavorabil. În cele din urmă, propunerea a primit aviz favorabil cu voturile deputaților din coaliție, însă acordarea unui vot negativ de către unii deputați, pentru o prevedere ce incriminează incitarea la ură, ne arată pericolul politicilor publice ce favorizează discriminarea și care pot da naștere la acțiuni de agresiune.