Propunere de schimbare a Regulamentului Camerei Deputaților – pentru responsabilitate și respect pentru banul public

Astăzi am depus un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, susținut și de colegii USR PLUS. Vrem să îmbunătățim real activitatea, pe termen lung, și de aceea trebuie să facem ordine și în „casa” noastră, respectiv în acest Regulament care stabilește cadrul desfășurării activității noastre.

❓ M-am întrebat adesea cum s-a ajuns, de-a lungul anilor, ca rolul de parlamentar să fie văzut ca acel loc călduț unde nimeni nu te verifică dacă îți faci sau nu treaba. Unul dintre motive stă ascuns chiar în Regulamentul Camerei Deputaților, care este pe alocuri permisiv și evaziv, fapt ce ajunge să faciliteze absențele prin sancțiuni care pot fi evitate. Suntem datori cu reconstrucția responsabilității deputaților și putem face aceasta creând mecanisme care să garanteze respectarea obligațiilor pe care ni le-am asumat și să permită aplicarea de sancțiuni.

❌Sancțiunile pentru absențe sunt inutile și nici nu mai are sens să vorbim de cuantum, dacă acestea nu se aplică niciodată, ca urmare a unor motivări ce se fac automat, din pix, în baza unei cereri, fără a prezenta justificări sau documente. Așa am ajuns să avem un grad de motivare de 98% în 2019, respectiv din 3312 absențe au fost motivate 3246.

📝Și nu întâmplător am depus acest proiect azi, joi, când în mod normal toți parlamentarii au activități în circumcripțiile lor și nu sunt prezenți în Parlament. Dar, în același timp, avem situația aberantă în care ne este solicitat să semnăm pe lista de prezență la ședințele de studiu individual care, deși nu se desfășoară în cadrul comisiei, cu participarea membrilor, impun obligativitatea semnării… prezenței! Ajungem să avem obligația de a certifica participarea la o activitate care nu se întâmplă în cadrul comisiei, ce nu poate fi verificată, dar care, pe de altă parte, dă naștere unor drepturi bănești suplimentare nejustificate, respectiv diurna de masă. La un calcul estimativ, dacă din numărul total de 330 de deputați aproximăm un număr de 200 de deputați care semnează prezența pentru ședințe de studiu individual, deși poate le desfășoară în circumscripția lor, reiese o sumă de 52.000 lei per săptămână, care se scurge din buget.

Nici eu și nici colegii mei din USR PLUS nu am venit să stăm. Și pentru că puterea exemplului este esențială, acest proiect este un pas pe care îl facem pentru a crește responsabilitatea parlamentarilor în îndeplinirea obligațiilor, ce vin odată cu mandatul atribuit de cetățeni, prin vot.