Traficul de persoane – o problemă sistemică care trebuie abordată din mai multe direcții

La invitația deputatei USR PLUS Oana Țoiu, președintă a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, am participat joi la o dezbatere care a avut ca subiect principal traficul de persoane. Au participat la întâlnire Anca Dragu, Președinta Senatului României, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului de Interne, parlamentari și Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București, care a subliniat că peste 50% din victimele traficului de persoane de origine europeană din Marea Britanie provin din România.

România este mereu adusă în discuție când vine vorba de această temă, fiind țara de unde se racolează un număr foarte mare de femei și fete, dar și de băieți și bărbați, cu promisiuni de un trai mai bun în alte țări. Lipsa de informare, mirajul unei vieți prospere și lipsite de griji, incapacitatea de a-și depăși propria condiție prin educație și muncă cinstită duc la adevărate drame și vieți distruse.

Am discutat despre soluții pentru a reduce amploarea fenomenului și am ajuns la concluzia că sunt necesare eforturi pe două paliere – atât prevenție, cât și intervenții punctuale pentru extragerea victimelor din mâna exploatatorilor lor. Loredana Urzica-Mirea, reprezentanta Asociației eLiberare, a susținut faptul că este nevoie de implicarea tuturor pentru combaterea acestui fenomen complex și a amintit de Platforma ProTECT, din care fac parte 20 de organizații specializate și implicate în lupta contra traficului de persoane, a căror experiență este extrem de valoroasă.

Pe partea de prevenție trebuie să începem cu campanii de conștientizare a publicului larg și de informare a copiilor și tinerilor în școală, în special în zonele defavorizate, unde rata de abandon școlar este ridicată și probabilitatea ca tinerii să cadă în capcana abuzatorilor este mai mare, din lipsă de alte perspective. Apoi, consider că măsuri precum educație duală, promovarea intensă a programului „A doua șansă”, reconversia profesională, programe de integrare mai facilă pe piața muncii pentru categoriile vulnerabile pentru a crește gradul de integrare și demnitate socială și independența economică și ar duce, implicit, la coborârea României de pe primele locuri în acest clasament sumbru.

Fenomenul este și în atenția europarlamentarilor USR PLUS. Ramona Strugariu a anunțat recent susținerea campaniei „Nu te lăsa dusă” – https://www.nutelasadusa.ro/ – care are scop informarea publicului larg și conștientizarea pericolului și strategiilor utilizate de rețelele de traficanți. Vă rog să transmiteți mai departe câteva informații despre această campanie și adresa site-ului de mai sus. Ați putea salva o viață!