Proiect de lege pentru aprobarea OUG de prelungire a PNDL 1 – vot pentru finalizarea unor investiții deja în curs

Tocmai s-a dezbătut în plen un proiect de lege pentru aprobarea OUG de prelungire a PNDL 1 (Programul Național de Dezvoltare Locală). PSD-ul profită de microfonul tribunei pentru a arăta cât de bun este proiectul lor și pentru a ne acuza de duplicitate, întrucât am votat pentru.

Astfel, vin cu o motivare a votului: ceea ce am contestat mereu nu a fost obiectivul de dezvoltare pe care îl putea avea PNDL-ul! Am contestat modul de executare al multor contracte, prețurile de achiziție, opacitatea și mai ales lipsa de transparență. Am contestat faptul ca nu sunt implementate măsuri pentru sustinerea unor criterii clare, accesibile, ușor de urmărit și care să conducă la implementarea acestor proiecte în timp util, în primul rând pentru interesul prioritar al cetățenilor, nu pentru aservirea unor interese de grup! Am susținut mereu modificări în legea achizițiilor publice care să împiedice faimoasele achiziții de bunuri cu prețuri fabuloase, uneori și de zece ori mai mari. Acest mod de executare al contractelor în primăriile ce acționau politic a dus la faima negativă a PNDL-urilor, în etichetarea lor drept un robinet de scurgere a banilor acolo unde anumiți primari au vrut doar să își hrănească clientela politică.

Mecanismul de implementare prin care se faceau alocările bugetare nu era adaptat nevoilor reale, se depuneau notificări care, atunci când se ajungea la pragul de 80%, nu se mai luau in considerare și trebuiau depuse din nou, beneficiarii pierzându-și prioritatea, indiferent de alte condiții sau criterii, de unde concluzia că de multe ori doar susținerea politică era prioritară.

Din cauza mecanismului pe care guvernarea PSD nu a dorit să îl corecteze, avem în prezent 1037 de obiecte de investiții, din totalul de 3362 începute în 2015-2020, care nu au încheiat procesele verbale de recepție. Nefinalizarea ar însemna pentru acele UAT-uri returnarea sumelor de care au beneficiat, ceea ce ar avea un impact negativ major asupra acelor localități, impact care evident s-ar reflecta tot asupra cetățenilor!! De la tribuna de populism, reprezentanții PSD ne povestesc cum PNDL 1 și 2 înseamna peste 15.000 de proiecte. Nu, cifrele reale sunt mai sus, PNDL 1, dupa 5 ani, înseamna 1/3 de proiecte nefinalizate dintr-o serie de motive pe care PSD nu le-a vrut corectate și mulți bani nejustificați real!

Așa că, venim intr-adevăr cu un vot pentru, un vot care să susțină acum, doar pentru acestea, mecanismul de alocare și prelungirea a contractelor, astfel încât sa fie încheiate procese verbale pentru investițiile derulate deja. Evităm astfel un impact bugetar negativ în acele localități. Nu vrem să aruncăm în aer bugetele acestor mici UAT-uri și investițiile care aduc, în final, beneficii în viața cetățenilor, dacă sunt făcute corect! Și toate acestea pentru că ceea ce contează pentru noi sunt deciziile responsabile și nu populismul politic.