Astăzi am susținul în plenul Camerei Deputaților o declarație politică cu privire la un subiect care, deși pare pur administrativ, ne afectează calitatea vieții și sănătatea. Este vorba de reglementarea construcțiilor prin intermediul planurilor urbanstice generale și zonale. Acest subiect are atașat multe interese, și, din păcate, interesul cetățenilor este cel mai adesea ignorat. De aceea am făcut un apel la responsabilitate urbanistică, indiferent de coloratura politică, și la o implicare reală în reglementarea clară și corectă a acestui domeniu.
”Săptămâna trecută am asistat la dezbaterea bugetului și am văzut cât este de necesar să luăm decizii responsabile, prin care să urmărim dezvoltarea pe termen lung, nu populismul politic. Astăzi vin către dumneavoastră cu un subiect de maxim interes, care nu ar trebui să poarte culoare politică, și care are nevoie de aceeași abordare responsabilă: urbanismul din România!
După cum probabil știți, consilierii USR PLUS din Consiliul General al Municipiului București au susținut cu fermitate suspendarea pe o perioadă de un an a PUZ-urilor coordonatoare de sector și am asistat astfel la o situație care sper să conducă urbanismul pe un drum al responsabilității în viitor!
Dezvoltarea haotică din punct de vedere urbanistic este o problemă nu doar în municipii, ci și în în zonele limitrofe marilor urbanizări, cum este și Ilfovul. Știați că Ilfovul este zona din Europa cu cea mai mare creștere a populației din ultimii ani? Majoritatea administrațiilor publice locale au preferat să utilizeze însă instrumentul PUZ-urilor derogatorii. Nu s-a luat în calcul creșterea nevoii de infrastructură rutieră și utilitară pe termen lung și s-a ignorat cu desăvârșire păstrarea echilibrului dintre zonele construite și cele verzi.
Sunt administraţii publice în România care manifestă o gravă lipsă de interes pentru actualizarea PUG-urilor, pentru care s-a depășit termenul legal, prevederile pentru consultările publice sunt de multe ori desconsiderate, iar consecințele asupra calității spațiului de locuit sunt evidente.
Fondurile necesare pentru actualizarea PUG-urilor sunt prevăzute în bugetul de stat și vin să susțin cheltuirea eficientă a acestor fonduri, în special pentru unitățile administrativ teritoriale care se confruntă cu mari schimbări urbanistice. Cred că acesta este momentul oportun să luăm în calcul, în mod real, strategii urbanistice de dezvoltare metropolitană.
Foarte puține investiții urbane din marile aglomerări au în prezent impact asupra unei singure unități administrativ-teritoriale. O treime dintre locuințele construite în ultimii 10 ani sunt situate în zonele suburbane și periurbane ale capitalei. Iar simplul fapt că cel puțin un sfert din populația țării trăiește într-o zonă suburbană sau peri-urbană justifică, în sine, regândirea politicilor și legislației de urbanism adaptate actualului context.
Din toate aceste considerente, reiterez nevoia sistematizării legislației într-un cod al amenajării teritoriale, urbanistice și de construcții!
Este momentul în care trebuie să aplicăm soluții care să ducă la creșterea calității vieții! Asta este ceea ce ne dorim! Nu mai vrem să vedem: blocuri printre case, supraetajări peste regimul permis de înălțime sau construcții care ne răpesc și ultima fărâmă de verdeață. Norma europeană recomandă 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Fiecărui bucureștean îi revin momentan sub 10 metri pătrați. Iar în Ilfov avem orașe fără niciun parc! Voi susține din Parlamentul României dezvoltarea urbanistică coerentă, sens în care îi invit alături de mine pe toți colegii parlamentari interesați de acest subiect cât și pe reprezentanții administrațiilor publice locale și județene.”