Declarația mea politică de astăzi – conștientizarea nevoii unui Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

Astăzi am susținul în plenul Camerei Deputaților o declarație politică referitoare la problematica urbanismului, ca un prim pas în demersurile promise în programul de candidatură și în programul de guvernare al Alianței USR PLUS.

Am subliniat importanța actualizării planurilor urbanistice generale și a unei mai bune reglementări a legislației în domeniul construcțiilor.  Întrucât problematica este atât de stufoasă, am reiterat, de asemenea, nevoia sistematizării legiferării într-un cod al amenajării teritoriale urbanistice și de construcții (cunoscut de specialiști sub denumirea de CATUC).

Ieri am participat la o întâlnire informală cu dl Ministru Cseke Atilla, în cadrul căreia i-am amintit despre acest proiect, demarat prin POCA în 2019, ce necesită susținerea noastră și finalizarea. De aceea m-am bucurat să aflu că dl Ministru a pus pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi o hotărâre pentru aprobarea tezelor prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor, conform punctului 23 din comunicatul de acum câteva ore al Guvenului Cîțu. Consider că este un semnal puternic al faptului că avem o colaborare bună cu partenerii de coaliție și că proiecte ca acesta, de o importanță majoră, sunt o prioritate atât pentru Alianța USR PLUS, cât și pentru noul guvern.

Așa cum am zis și astăzi, voi susține din Parlament urbanismul coerent, domeniu esențial pentru calitatea vieții!