Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Proiecte de legi analizate în comisii – 22-26 februarie

În fiecare săptămână am în medie 15 proiecte de lege pe ordinea de zi la fiecare comisie și 30 proiecte de lege pe ordinea de zi la plen. Așa că mi-am propus ca săptămânal să vă dau un raport transparent, care să cuprindă date despre câteva dintre proiecte.

Marți 23.02 – ședința Comisiei pentru administrație publică

1. În ședința din 23.02 a Comisiei pentru administrație publică am votat un raport favorabil de admitere a OUG 190/2020 ce a vizat posibilitatea participării la ședința de constituire a consiliilor locale/județene și prin mijloace de comunicare audio-video de la distanță. Până și pentru depunerea jurământului au fost administrații publice locale care s-au folosit de starea de urgență pentru a bloca activitatea. 

În domeniul publicității ședințelor de consiliu local din primării și transparența decizională, o mare parte dintre primării mai au multe de îmbunătățit în respectarea Codului administrativ. Reamintesc pe această cale faptul că ședințele de consiliu local sunt publice și pot fi transmise live, primăriile putând lua drept reper nu doar ședințele de plen ale Parlamentului, dar și ședințele Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, ce sunt înregistrate și publicate pe site și pe care le găsiți AICI.

Pandemia a pus presiune și accent pe nevoia urgentă de digitalizare și în același timp a scos la iveală abuzurile legate de lipsa de transparență și nerespectarea principiilor de publicitate a ședințelor. Proiectul nostru în acest mandat este reforma administrațiilor, aspect ce vizează transparența, digitalizarea și publicitatea. 

2. A fost votat raport favorabil pentru aprobarea OUG 214/2020, ce are drept obiect flexibilizarea mecanismului de implementare PNDL în acord cu fondurile aflate la dispoziția acestora în orice moment și prelungirea contractelor, întrucât există 1037 obiective la care lucrările sunt în curs de realizare și nefinalizarea acestora ar conduce la obligația de restituire a unor sume considerabile. 

Miercuri 24.02 – plen Camera Deputaților

1. Am votat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.183/2020 prin care se deblochează primele concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Menținem principiile pe care le-am afirmat în timpul campaniei, respectiv angajare pe bază de competențe, și vom continua să depunem eforturi nu doar pentru deblocarea concursurilor, dar și pentru stabilirea unor criterii, pentru transparență și eficiență.

2. Am votat proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori fiscal-bugetar pe anul 2021. Găsiți AICI detalii.

Pe ordinea de zi de mâine a Comisiei pentru administrație publică avem Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, pe care va exista un aviz comun cu Comisia pentru administrație publică din Senat.

Alte date importante ale zilei: Președintele Iohannis a promulgat legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Subiectul acesta va continua, așa cum am promis, cu celelalte pensii speciale, primele fiind cele pentru primari.

De mâine urmează maratonul bugetului, ce va intra în dezbatere la toate comisiile reunite ale Parlamentului, la Comisia de buget-finanțe și apoi în plen.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole