Violența asupra femeilor

Astăzi este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor.În clasa I mi-am “furat-o” de la învățătoare. Nu mai știu exact detalii dar mi-o aduc aminte pe mama care și-a făcut apariția neanunțată la școală, a cerut mutarea în altă clasă și mi-a zis scurt:”Nimeni nu are voie să ridice mâna asupra ta”. Eram în anii dinainte de revoluție și mulți au spus că exagerează. Eu am înțeles lecția: violența, sub nicio formă, nu este acceptabilă.

Astfel de lecții nu au cum să fie primite de toți copiii sau chiar dacă ar fi primite, contextul social, legislativ și administrativ nu le sprijină pe femei și nu le dă încredere să ia atitudine. De cele mai multe ori femeilor abuzate le este fie rușine, fie teamă. Rușinea apare pentru că încă există cutume și mentalități ale societății. Teama apare la gândul că agresorul va veni după ele, că nu vor fi protejate, că nu se vor descurca: nu au un venit care să le asigure independența, nu au o locuință.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul lor sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă. Din 38.445 de fapte de violenţă în familie sesizate la poliţie în 2018, au ajuns în instanţă doar 3,5%, adică 1.360 inculpaţi, în scădere faţă de anul 2017.

Este nevoie să intervenim atât cu lecții de educație civică și juridică împotriva violenței cât și cu măsuri de întărire a legislației, a mecanismelor de protecție și a accesului ușor la acestea. Măsurile privesc servicii specializate pentru victime, de formare specializată pentru profesioniștii din domeniu și de o lege care să permită monitorizarea electronică a agresorului în cazul în care victima a obținut un ordin de protecție și introducerea unui ajutor temporar pentru victimele care nu se pot întreține sau nu au o locuință.

În Ilfov nu există un centru de primiri urgențe sau de suport pentru victimele violenței. În iunie 2020, când s-a votat o modificare a Legii privind prevenirea și combaterea violenței domestice, pentru lărgirea noțiunii de violență și asupra faptelor de hărțuire săvârșite online, deputatul PNL de Ilfov, Daniel Gheorghe, a votat împotrivă. Nu știu de ce. Știu însă ce am învățat și cum vreau să evolueze societatea în care îmi cresc fetița. Măsurile enumerate mai sus se regăsesc în programul USRPLUS și le voi susține cu toată fermitatea în Parlamentul României.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole