Oana Cambera

Oana Cambera

Candidat la Parlamentul României - Camera Deputaților

Cine sunt?

Avocat, antreprenor, voluntar, mamă a unei fetițe de 10 ani, responsabil de politici publice în PLUS Ilfov. Am exercitat mereu profesii liberale, obișnuită să îmi asum responsabilitatea pentru proiectele începute, fără a aștepta să se facă. Am construit pe cont propriu, fără a depinde de funcții sau contracte cu statul. Am făcut câteodată greșeli și am învățat din ele. Am învățat să ascult oamenii și să iau din fiecare ce are mai bun de oferit.

Viața de familie și civismul

Nu am acceptat să mi se interzică lucruri fără a avea o justificare, încă din copilărie, când organizam “greva” de 3 zile în cunoscutul nostru liceu de provincie. La întâlnirea de 20 de ani profesorii ne-au mulțumit pentru provocări, pentru acel spirit care i-a inspirat să vadă schimbarea ce trebuie să se producă în societate.

Am făcut practică în drept penal în facultate, am fost implicată în seminarii de dezbatere juridică și în primele acțiuni de voluntariat în București în cauze ce priveau drepturile unor categorii sociale defavorizate, fără asistență.

A urmat o perioadă în care credeam că dacă îmi văd de treaba mea, sunt un om responsabil și totul va fi bine: am făcut un master, m-am măritat, am accesat credite, am făcut cursuri de pregătire, am demarat o mică afacere de familie, am făcut un copil, am trecut prin prima experiență nefericită a sistemului de sănătate când tata a suferit un accident cerebral și a fost trimis acasă fără diagnostic.

În 2013 am reînceput să strig, la propriu, pentru dreptate, în protestele pentru Roșia Montană. A urmat ceea ce știți, Colectiv, Dragnea, legile justiției, protestele pentru păduri. Au fost perioade întregi în care luni – vineri desfășuram activitățile de consultanță legală, vineri – duminică pe cele de antreprenoriat iar duminică seara fugeam în Piața Victoriei, să cerem să ne fie mai bine tuturor, să ni se respecte drepturi fundamentale. Până în data de 10 august 2018. Atunci am înțeles că nu se mai poate, degeaba strigăm să se schimbe administrația locală, Parlamentul, Guvernul dacă noi rămânem în afara mecanismelor ce au puterea de a schimba, de a aplica ceea ce este corect.

Viața profesională

Sunt avocat în Baroul București din anul 2003 și avocat definitiv din anul 2005. Lucrarea de licență a avut drept temă infracțiunea de “Delapidare”, deși nu luam în considerare la vremea respectivă faptul că va fi atât actuală. Am urmat un master în Dreptul afacerilor și treptat m-am axat pe activități de consultanță legală în domeniul societar, drept civil cu precădere către aria comercială în achiziții private și publice, drept de proprietate și imobiliar, cadru contractual pentru finanțări private sau din fonduri nerambursabile, derulare proiecte de construcții civile, industriale, energie, proceduri de autorizare.

Ce am învățat? Să îmi ascult clienții, să găsesc echilibru între dorința lor de punere în practică facilă și rapidă și necesitatea de a avea un cadru contractual garantat, ușor de implementat, echilibrat între parteneri.
Sunt antreprenor în turism, unde am pornit de la zero, alături de familie, o mică afacere în anul 2007, acceptând provocarea de a intra într-un domeniu nou, de care eram legată doar prin pasiunea de a călători și de a fi înconjurată de oameni. Am trecut prin tot procesul administrativ de obținere autorizații și avize, am accesat un credit bancar de investiții și o finanțare nerambursabilă. Am finalizat cu bine raportul de evaluare pentru fonduri europene după 5 ani de activitate și în 2019 am finalizat rambursarea creditului.

Ce am învățat? Am învățat pe propria piele ce înseamnă să nu ai suport de la administrații, să ai un cadru legislativ greoi, care să îți pună piedici birocratice fără să îți oferte mecanisme de suport pentru a te dezvolta.

Intrând în contact direct cu atât de multe instituții de stat, prin prisma activității de avocat și antreprenor, în diverse domenii, am cunoscut rând pe rând aspecte ce țin de sincopele legislației administrative, ale sistemului de justiție, birocratizării excesive, lipsei transparenței, reglementărilor excesive ori contradictorii în diferite domenii, lipsa reglementărilor pentru obligații de suport și asistență a autorităților, lipsa corelării obligațiilor cu sancțiuni în unele domenii ce privesc servicii publice.

Ce pot face în politică?

Voi lua toată această experiență și o voi pune în practica legislativă, prin consultarea tuturor factorilor relevanți, crearea cadrului juridic coerent, responsabil și echilibrat.

Sunt conștientă de enorma responsabilitate pe care o are un ales public. Voi urmări programul de guvernare susținut de Alianță și mai ales de opinia specialiștilor, a organizațiilor și a societății civile, întrucât sunt conștientă de specificul activității unui parlamentar: de reprezentare! Nu sunt singură și nu îmi propun asta, sunt vocea cetățenilor!


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/oanacamb/public_html/wp-content/themes/nominee/visual-composer/shortcodes/tt_biography.php on line 55

De ce PLUS. De ce în politică

Membru din prima zi

“Dacă nu îți place ceva schimbă-l. Dacă nu îl poți schimba, schimbă-ți atitudinea.”

Schimbarea societății nu trebuie așteptată, noi suntem schimbarea. Puterea instituțiilor statutului este de a educa și transforma societatea civilă în una responsabilă, care să își înțeleagă drepturile și obligațiile și care să devină parte activă. Cred că această nouă forță politică este singura, ultima, care poate produce modificarea de paradigmă în societatea românească.

Experiența acumulată în PLUS

Sunt membru PLUS din prima de înființare. În perioada ianuarie – iulie 2019, am făcut parte din Grupul de Inițiativă Județeană contribuind la întâlnirile de formare a grupurilor de inițiativă, activități de strângere de semnături europarlamentare, coordonare voluntari campanie europarlamentare; training delegați, call center delegați per Ilfov, suport legal sesizari BEJ/BEC/AEP; propuneri pentru regulamente interne și statut, propuneri de implementare și modificare a unor practici.

Grupul de Inițiativă Județeană

Ianuarie-Iulie 2019

În perioada ianuarie – iulie 2019, am făcut parte din Grupul de Inițiativă Județeană contribuind la: ❖ întâlnirile de formare a grupurilor de inițiativă, intalniri BIF, evenimente; ❖ activități de strângere de semnături europarlamentare, coordonare voluntari campanie europarlamentare; ❖ activități de campanie electorală, training delegați, call center delegati per Ilfov, suport legal sesizări BEJ/BEC/AEP; ❖ adunări generale de înființare statutară comunități; ❖ propuneri pentru regulamente interne și statut, propuneri de implementare și modificare a unor practici.

Responsabil de politici publice

Din august 2019 până în prezent

În Cadrul Convenției Județene din august 2019, am fost aleasă de către membrii PLUS Ilfov Responsabil de politici publice, membru în Biroul Filialei Județene PLUS Ilfov. Din această poziție, am facilitat următoarele activități ❖ realizare plan de lucru pe grupuri, transmiterea unor materiale de lucru și metode, setarea unor direcții și teme de studiu; ❖ intalniri pe diferite teme cu specialiști din Ilfov și din BIF, organizarea de consultări ( educație și mediu) pe programul PLUS ACUM; ❖ ghid întocmire program politic pentru localitățile din Ilfov pentru alegerile locale, centralizarea programelor locale din peste 25 de UAT-uri, suport; ❖ întocmire, cu sprijinul colegilor din BFJ, a programului politic pentru Consiliul Județean Ilfov h ttps://bit.ly/ProgramUSRPLUS_ILFOV și a unui parteneriat cu cetățenii (program politic prioritar) https://bit.ly/ParteneriatUSRPLUS_ILFOV

Membru al Biroului Filialei Județene PLUS Ilfov

Încă de la înființarea PLUS

În calitatea de membru al Biroului Filialei Județene PLUS Ilfov am formulat împreună cu colegii: ❖ opinii, luări de poziție pe diferite teme; transmiterea unor bune practici din Ilfov către colegii din alte județe; ❖ implicare în activități de campanie prezidentiale; call center delegați în ambele tururi; ❖ formulare de cereri de informare și alte petiții și suport pentru crearea unor drafturi la nivel de Ilfov și a unui spațiu comun în care sa avem acces la aceste documente; ❖ formulare opinii pe regulamente naționale și alte documente legale PLUS, formulare de propuneri de modificare la Statut și urmărirea acestei proceduri spre informarea membrilor; participare la Convențiile Naționale; ❖ facilitarea unor întâlniri, webinarii de consultare, ședințe periodice cu coordonatorii de comunități; ❖ organizarea alegerilor locale interne pentru funcția de primar și consilier local; participări în întâlniri și negocieri/setări de reguli cu partenerii din Alianță. ❖ coordonare juridică pentru Alianță a procedurilor de întocmire și depunere candidaturi la birourile electorale pentru toate cele 35 de UAT-uri în care Alianța candidează în Ilfov, coordonarea responsabililor de campanie cu privire la aspecte procedurale juridice (peste 500 de candidați), formulare contestații, suport opinii.

Candidat pentru funcția de consilier județean

Septembrie 2020

În calitatea de candidat pentru funcția de consilier județean: ❖am participat la stabilirea strategiei de campanie, comunicare, menținere contact cu candidați, cu coordonatori de campanie ❖ acțiuni de campanie stradală în UAT-uri din Ilfov, evenimente de campanie

Prezentare Video