Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane!

Astăzi este Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, o zi instituită de Adunarea Generala ONU pentru a conștientiza gravitatea acestui flagel, o infracțiune ce afectează profund drepturile și prin care traficanții exploatează femei, copii dar și bărbați, în diferite scopuri printre care cele mai cunoscute fiind munca forțată și sexul. În România o singură zi nu este suficienta, fiind necesare campanii permanente de eduucare și informare, prin care subiectul să fie păstrat în atenția publicului, întrucât, din nefericire, rămânem în continuare una din principalele țări de origine din Europa. Este o situație dramatică care necesită o atenție sporită și acțiuni pe multiple paliere pentru a preveni, proteja și ajuta victimele, precum și pentru a combate eficient acest fenomen.

Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA pe 2023, autoritățile române au investigat 538 de noi cazuri de trafic, din care 427 de trafic sexual, 75 de trafic de muncă și 36 de forme nespecificate de trafic, o creștere notabilă față de 458 în 2022. În primele șapte luni ale anului 2024, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a identificat 252 de victime, iar în 2023 au fost identificate 451 de victime, dintre care 14% au fost recrutate online și 49% aveau sub 18 ani.

Ce putem face?

🇪🇺🤝 Cooperare europeană: Să învățăm din bunele practici ale altor state UE și să colaborăm pentru combaterea traficului la nivel transfrontalier. De asemenea, în 2024 a fost actualizată Directiva europeană cu prevederi importante privind măsuri de prevenire, asistență acordată victimelor și cu obligația pentru țările membre UE să se asigure ca persoanele care folosesc cu bună știință servicii prestate de victime ale traficului să fie pasibile de sancțiuni.

Deputata de Diaspora Simina Tulbure împreuna cu colega noastră consilier parlamentar, Melany Paşca, s-au aplecat constant asupra acestui subiect de mai bine de doi ani, cu o muncă constantă de dezbatere și documentare pentru a sprijini un cadru legislative îmbunătățit.

🎓🚨 Prevenție și educație: Să informăm tinerii și părinții despre pericolele online și să sprijinim persoanele vulnerabile.

👩⚕️👨⚕️ Asistență pentru victime: Să oferim sprijin specializat victimelor, inclusiv consiliere psihologică și juridică.

România a făcut pași timizi în combaterea traficului de persoane, însă mai este încă mult de lucru. În 2024 a fost publicată Strategia privind traficul de persoane pentru perioada 2024-2028 și sper ca acest document să nu rămână doar o simplă «hârtie», ci să fie transpus în legislație suport și pus în practică, pentru a proteja victimele și a combate eficient acest fenomen.

Voi sprijini constant toate demersurile pozitive de la nivel parlamentar, indifferent de culoarea politică a inițiatorilor, pentru a diminua acest flagel și pentru a sprijini victimele în recuperare.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole