Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Oana Cambera: Decontarea fertilizării in vitro ar trebui garantată prin lege, nu oferită în campania electorală

Deputata REPER Oana Cambera a cerut, vineri, parlamentarilor PSD-PNL să ia în considerare legea fertilizării in vitro, care să garanteze decontarea integrală a procedurii de fertilizare in vitro pentru toate cuplurile din România, nu doar 15.000 de lei pentru 10.000 de cupluri în an electoral. Deputata, candidată a partidului REPER la europarlamentare, declară că Marcel Ciolacu tratează această problemă ca o pomană electorală, la fel ca tichetele sau ajutoarele sociale, și nu se uită către soluții reale pe termen lung.

„Se estimează o rată a infertilității de 17% în rândul cuplurilor din România. Decontarea fertilizării in vitro ar trebui garantată prin lege și nu oferită în campania electorală, iar problemele de sănătate sexuală și drepturi reproductive să fie tratate cu responsabilitate și nu ca o pomană electorală. În acest moment, România este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu are prevăzute fertilizările in vitro în legea sănătății și garantarea decontărilor, permanent, din bugetul de stat, pacienții cu probleme de infertilitate fiind la mâna guvernanților. Am coinițiat un proiect de lege în Parlamentul României, PLX 183/2022, semnat de reprezentanți de la mai multe partide, care garantează decontarea procedurilor, cu criterii clare și sigure, astfel încât Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății să fie obligați să aloce finanțări anual. Acest proiect de lege, care nu se limitează doar la 10.000 de beneficiari, are din păcate punct de vedere negativ de la Ministerul Sănătății, ceea ce ne arată că nu există o voință reală de aplicare a unor soluții sigure pe viitor”, a declarat deputata Oana Cambera. 

Accesul la servicii medicale al cuplurilor infertile și decontarea acestora este un drept esențial, adresat inclusiv de către Forumul European Parlamentar pentru drepturi sexuale și reproductive, care a realizat un Atlas al politicilor publice privind infertilitatea, cu mențiunea faptului că majoritatea țărilor au deja legislație dedicată și un registru național de evidență. 

“Aș vrea să nu se înțeleagă greșit, mă bucură faptul că 10.000 de cupluri vor primi o finanțare parțială a procedurilor, însă îmi doresc mult mai mult pentru toate cuplurile din România care vor un copil și nu îl pot avea. Știu ce înseamnă asta din propria mea experiență și înțeleg cât este de greu acest drum psihic și financiar. Este frustrant să vezi că foarte multe persoane nu au posibilitatea să acceseze servicii medicale care ar trebui garantate de stat, de aceea am propus în programul REPER pentru europarlamentare să includem propuneri pentru finanțarea unor programe din fonduri europene și facilitarea accesului la servicii medicale pentru pacienți între statele membre.” 

“Pe plan național, rămâne necesară adoptarea unei legi, iar dacă prim-ministrul Marcel Ciolacu își dorește să susțină pe termen lung populația care se confruntă cu aceste probleme de infertilitate, atunci poate pune în dezbatere proiectul privind garantarea accesului și decontarării proceduri de fertilizare in vitro, majoritatea parlamentară fiind asigurată.” 

Oana Cambera este deputată și vicepreședintă a Partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER). În timpul mandatului din Parlamentul României a promovat un pachet de legi pentru sănătatea femeii și egalitate de gen, printre care garantarea dreptului la avort în fiecare județ, reducerea violenței domestice și amendamente pentru finanțarea vaccinului HPV.

Trimite prietenilor