Refuzăm să acceptăm o ordonanță care încalcă grav principiile fundamentale ale democrației și pune în pericol libertatea și corectitudinea procesului electoral. Considerăm că această comasare forțată a alegerilor este o tentativă de manipulare a voinței electorale și de limitare a accesului cetățenilor la vot.
Astfel, alături de colegul meu Andrei Lupu am inițiat astăzi mai multe demersuri juridice pentru
. Suspendarea de urgență a Hotărârii de Guvern pentru punerea în executare a comasării
. Anularea Ordonanțe de Urgență și invocarea neconstituționalității.
Argumentele noastre constau în:
. Limitarea exercitării drepturilor fundamentale, precum dreptul de a alege și de a fi ales, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență și nu printr-o lege adoptată de Parlament, contrar prevederilor articolului 53 din Constituție și clarificărilor aduse de Curtea Constituțională prin Decizia nr. 55/2012.
. Încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, argumentând că există jurisprudență a Curții Constituționale care stipulează că legislația electorală trebuie interpretată prin prisma recomandărilor acestei comisii.
La sfârșitul lunii februarie, am făcut un apel oficial către Avocatul Poporului pentru a contesta constituționalitatea ordonanței. Nu s-a întâmplat nimic. Am ales aceste căi ca răspuns la eșecul apelurilor anterioare și sperăm că totuși trăim într-o țară în care respectarea legii mai înseamnă ceva.