Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

0800.500.333

Mii de femei și copii sunt agresați zilnic în propria familie: 108.831 de cazuri de violenţă domestică, din care 35.897 încadrate la infracţiuni de loviri sau alte violenţe, au fost înregistrate în 2023, conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române.

Dar, în ciuda amplorii acestui fenomen în România, atât în mediul urban cât și în mediul rural, prea puține victime știu că au alternative și că pot primi sprijin pentru a duce o viață demnă, independentă.

În 2022, la numărul număr unic la nivel național 0800.500.333, destinat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, au fost preluate și gestionate numai 3754 de cazuri.

Am depus o inițiativă legislativă alături de colegul meu Andrei Lupu prin care îmi doresc ca orice persoană care ajunge să fie victimă a violenței domestice să știe că nu este singură și neajutorată și să cunoască instrumentele pe care statul i le poate oferi. Violența domestică este un fenomen care încă este tratat cu superficialitate, pe care autoritățile nu îl combat cu toate forțele.

Atât timp cât o singură victimă suferă în tăcere, noi, ca societate, nu am făcut îndeajuns. Este timpul ca prin mai multe mecanisme instituționale să acționăm și să ducem la o schimbare colectivă a percepțiilor, mentalităților și modului de reacție și sancționare colectivă pentru a opri violența domestică. Este timpul să punem capăt acestui ciclu de acceptabilitate a abuzurilor, ce afectează relațiile interumane și modul în care ne raportăm unii la alții.

Măsurile propuse de acest proiect vizează în primul rând obligativitatea afișării numărului 0800.500.333 în toate unitățile sanitare și unitățile de învățământ din țară, în stațiile și mijloacele de transport în comun, la sediul și pe paginile web ale autorităţilor administraţiei publice locale și derularea de campanii de conștientizare regulate pe platformele de radiodifuziune şi televiziune. În plus, proiectul propune o modalitate îmbunătățită de colaborare interministerială și competențe ale acestora pentru colectarea eficientă a datelor, pentru a elabora şi difuza anual materiale documentare privind prevenirea, cauzele şi consecinţele violenţei domestice.

Erika Isac a pus punctul pe «i» într-un subiect tabu, neadresat niciodată astfel în muzica autohtonă. Este regretabil că mulți nu înțeleg acesta este mesajul profund al unei generații de femei care nu vrea să mai accepte nici abuzul fizic și nici cel verbal. Melodiile de acest tip sunt în realitate un Manifest și indiferent de modul în care a fost expus, avem nevoie să ne uităm la mesaj și cauză.

Aceste proiect se adaugă la pachetul de măsuri legislative pe care l-am propus in mandatul meu și care include:

– legea adoptată prin care victimele violenței domestice sunt beneficiare ale locuințelor sociale și de necesitate;

– inițiativa legislativă care oferă sprijin victimelor violenţei domestice, înregistrate la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care vor putea beneficia de servicii gratuite de formare profesională.

Trimite prietenilor