Combaterea violenței domestice și sprijinirea femeilor care se află în situații de vulnerabilitate sunt subiecte în care pun suflet și implicare și pentru care avem nevoie reală de o multitudine de măsuri. Astăzi, după o dezbatere intensă, am reușit să primesc susținerea tuturor senatorilor din Comisia pentru muncă pentru proiectul de lege pe care l-am inițiat și care prevede facilități pentru încadrarea în muncă a victimelor violenței domestice.
Am depus această inițiativă în noiembrie anul trecut, ca parte dintr-un pachet de măsuri la care lucrez pentru a susține eforturile împotriva violenței domestice, pentru a sprijini victimele acestui fenomen în parcursul lor de redobândire a independenței și (re)integrare pe piața muncii. Datele ne arată că o femeie abuzată se întoarce, în medie, de șase ori la agresor până reușește să iasă definitiv din relația de abuz, fiind de obicei dependentă de agresor din punct de vedere financiar, emoțional și social.
Proiectul propune măsuri pentru formare profesională și facilități pentru angajatorii care încadrează în muncă șomere victime ale violenței domestice. Practic, acest proiect va aduce beneficii atât persoanelor abuzate, cât și statului, care va fi degrevat de obligația de a acorda asistență socială pe termen lung, reducând riscul de sărăcie sau excluziune socială a femeilor abuzate și minorilor aflați în grija acestora.
Raportul primit astăzi de proiectul de lege este important și mă bucur că membrii comisiei au înțeles necesitatea acestor măsuri pentru lupta împotriva fenomenului violenței domestice, în ciuda punctului de vedere negativ prezentat de ANOFM și Ministerul Muncii.
În continuare, proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului, iar apoi va ajunge la Camera Deputaților.