Voluntari city – Vestul sălbatic

Aici nimeni nu face un pas dacă nu se dă dispoziție de la Împărăție și pare că legea e ceva facultativ.

Ieri a avut loc dezbaterea pe buget în cadrul ședinței Consiliului Local Voluntari, un buget în care 84,7 milioane lei merg la capitolul recreere, cultură și religie și doar un milion de lei la capitolul sănătate publică. Am dorit să particip pentru a vedea cum se dezbate acest buget, ce amendamente sunt, dacă au fost formulate cereri și pentru a comunica ulterior informații cetățenilor interesați. În temeiul dispozițiilor din Codul administrativ, parlamentarii au dreptul de a participa și lua cuvântul la orice ședință de Consiliu Local. De altfel, acestea au un caracter public, iar în alte localități sunt transmise live sau cetățenii pot participa în baza unei cereri. Nu însă și în Voluntari. Aici nici nu sunt transmise. În plus, nicio cerere de acces la ședințe nu a fost aprobată cetățenilor de-a lungul timpului, pe motiv că nu există spațiu.

Ședința era convocată pentru ora 15, am ajuns la 14.45 și la indicațiile polițistului local am așteptat să fiu condusă. Nu a coborât nimeni, iar ce a urmat puteți vedea pe filmări: blocarea intrării de către polițist și refuzul de a-mi face legătura cu un reprezentant al Primăriei. În mod evident, acestea erau dispozițiile pe care le primise, mai ales că anunțasem cu o zi înainte, prin email, intenția de a participa la ședință.

Toată întâmplarea s-a terminat în biroul viceprimarului care m-a anunțat că ședința s-a încheiat, dar că ei nu au nimic de ascuns. Greu de crezut, în condițiile în care Primăria Voluntari a ignorat constant inclusiv obligația de a publica Monitorul Oficial Local.

Conform Codului administrativ, Monitorul Oficial Local trebuie inclus în structura paginii de internet a primăriei, cu şase subetichete: statutul unității administrativ teritoriale; regulamentele privind proceduri administrative; hotărârile autorității deliberative; dispozițiile autorității executive; documente și informații financiare; alte documente precum registrul pentru consemnarea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectele hotărârilor autorităţii.

Am formulat o întrebare pe această temă Ministerului Dezvoltării, ⬇️ și voi formula din nou o sesizare către Prefectura Ilfov.

Text solicitare: „Vă solicit luarea tuturor măsurilor legale, în temeiul art.235 lit.a Cod Administrativ, pentru a obliga respectarea de către Primăria Voluntari a dispozițiilor art.197 alin.5 și a Anexei 1 din Codul Administrativ cu privire la procedura de organizare și publicare a Monitorului Oficial Local. Precizez că, prin consultarea site-ului primăriei și site-ului Ministerului Dezvoltării, am constatat faptul că Primăria Voluntari nu publică Monitorul Oficial Local, încălcând obligațiile legale.”

✍️Și tu poți să ajuți dacă scrii o petiție Prefecturii Ilfov prin care să le ceri să dispună măsuri. Haideți să încercăm împreună să deschidem ușa cele mai opace primării. Detalii aici.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole