Astăzi, de „Ziua internațională a avortului în condiții de siguranță”, am organizat alături de colegii mei deputați REPER, Simina Tulbure și Andrei Lupu dezbaterea cu tema „Dreptul femeilor de a decide, garanții legale și practice în România”.
România are un istoric nefast cu privire la procedurile de întrerupere de sarcină. Și cu toate că de peste 30 de ani avortul nu mai este incriminat și femeile au dreptul de a decide, situația nu stă foarte bine nici legal și nici practic.
Întâmpinăm mai multe probleme, pornind de la lipsa educației sexuale, utilizarea limitată la planificarea familială și până la accesul dificil în sistemul public la procedura de întrerupere de sarcină, refuzată de multe spitale de stat. În plus, ne confruntăm și cu lipsa obligativității statului de a oferi garanții legale și practice pentru paciente, dar și pentru medicii de obstetrică ginecologie care efectuează aceste proceduri.
Acestea sunt doar o parte dintre problemele și temele pe care le-am abordat astăzi.
Dezbaterea a fost interactivă, cu prezentarea multor perspectivele cu privire la dreptul de avort între garanții legale și practice, date, informații utile și identificarea cauzelor care duc la o limitare a accesului la servicii de întrerupere a sarcinii.
Garantarea accesului la serviciile medicale este o dimensiune importantă a dreptului la avort. Drepturile sexuale și reproductive ale femeilor trebuie să fie garantate în toate fațetele lor, inclusiv în privința posibilității de a recurge la întreruperi de sarcină. Rolul de mamă trebuie să rămână o opțiune asumată, nu o obligație impusă prin refuzul accesului la avort.
Corelativ dreptului trebuie să avem însă și o obligație a statului de a pune la dispoziție și garanta aceste servicii publice medicale.
Am identificat mai multe acțiuni, atât pe parte legislativă dar și pe parte de mediere și facilitare a discuțiilor între toate părțile implicate. Ne propunem să continuăm în grupuri de lucru și vom reveni în perioada următoare către voi cu primele direcții identificate.
Le mulțumesc invitaților pentru participarea activă, plină de informații și date utile. Am avut alături de noi Colegiul Medicilor din România, Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie din România, Asociația în Apărarea Medicilor (AAM), medic primar în obstetrică ginecologie Roxana Chirilă, Centrul FILIA, SEXUL vs BARZA, Organizația Mondială a Sănătății, Asociația FRONT, Asociația Plural, Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați (ANES) și colegele noastre deputate Mara Calista(PNL) și Csép Éva Andrea (UDMR).