Lupta cu interesele imobiliare conectate la sfere politice corupte nu este deloc ușoară. Sunt unele ONG-uri care investesc efort de ani de zile în lupta ce privește calitatea spațiului construit și au reușit să anuleze în instanță autorizații de construire emise abuziv.
Astăzi la Comisia de Administrație este înscris pe Ordinea de Zi pentru raport un proiect de lege care limitează sever dreptul societății civile de a ataca în instanță autorizațiile de construire dar și restrânge sfera informațiilor ce vor fi publicate.
Ce propune proiectul de lege: Inițiatorii vor ca societatea civilă să aibă doar un termen de 30 de zile pentru plângeri prealabile ce privesc Autorizații de Construire, termen care urmează să curgă de la data finalizării procedurilor de publicitate. Un termen care, după ce că este excesiv de redus curge nu de la luarea la cunoștință, ci de la finalizarea procedurilor de publicitate. Ce înseamnă asta? Un ONG ar trebui să dea refresh zilnic la toate paginile primăriilor, să vadă dacă s-a mai publicat ceva despre o autorizație și să o atace în 30 de zile.
Pe lângă acest termen, nu se vor mai publica toate condițiile prevăzute în AC (așa cum spune legea actuală) ci doar principalele condiții și motive. Cine decide și cum selectează care sunt principalele motive, vă puteți imagina.
Inițiatorii, deși juriști mulți dintre ei, ignoră complet faptul că o astfel de prevedere legală ar încălca Convenția de la Aarhus ce garantează accesul publicului la informații și la justiție, prevăzând anumite termene.
Societatea civilă nu ar mai apela la prevederile din Convenția de a Aarhus dacă nu ar fi atâtea abuzuri. Practic, noțiunea de amenajare teritorială cu respectarea funcționalităților pe care trebuie să le aibă o așezare (adică serviciii publice, spații verzi, infrastrutură) este călcată în picioare de peste 20 de ani. Nu erau de ajuns veșnicele PUZ-uri prin care se găseau atâtea portițe de derogare de la normele de urbanism? Nu era suficient că Planul Urbanistic General este oricum cu mult în urma oricăror realități de dezvoltare? Nu este suficient oare să ne uităm în jurul nostru și să vedem că în foarte multe locuri efectiv a fost o bătaie de joc felul în care s-a construit și care ne afectează esențial calitatea vieții?
Nu cred că este întâmplător acest proiect. Probabil deranjul anulării unor Autorizații de Construire a fost foarte mare, astfel încât niște personaje de bine din imobiliare au venit cu această idee.
Voi face tot posibilul pentru a mă opune adoptării proiectului în această formă și vă invit să îmi transmiteți opiniile voastre.