În anul 2008 am fost diagnosticată cu endometrioză, una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină. Am trecut printr-o operație, tratamente și pe acest parcurs am avut primul contact brutal cu subiectul infertilității, care la vremea respectivă era rar discutat pe piața sănătății publice din România.
Azi, în 2022, România este singura țară din UE care nu are o lege cadru pentru procedura de reproducere umană asistată, cu drepturi garantate pentru femeile ce suferă de infertilitate, deși, conform unor statistici, aproximativ 16% din cupluri se confruntă sau s-au confruntat cu infertilitatea. Eu și soțul meu am fost la un moment dat în acest procent și șansa a făcut să obținem până la urmă o sarcină pe cale naturală. Sunt însă foarte multe cupluri care nu au această șansă și pentru care problema infertilității se traduce în ani de rodare psihică și financiară în proceduri realizate de clinicile private. Statul a făcut mult prea puțin…
De aceea, am rezonat puternic cu acest proiect, unde sunt inițiatoare alături de Cristina Rizea și Diana Stoica și mă bucur că am reușit să convingem parlamentari de la alte partide politice să ni se alăture.
Acest proiect de lege propune includerea tratamentelor și procedurilor specifice reproducerii umane asistate medical (inseminare artificială și fertilizare in vitro) în categoria serviciilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, garantându-se astfel accesul tuturor pacienților asigurați care suferă de infertilitate la aceste servicii specifice. Rata natalității este în scădere și nu putem ignora că este afectată și de infertilitate.
Spre exemplu, diferența dintre nașteri și decese în 2018 a fost de -50.880 persoane, iar în anul 2019 sporul natural a fost de -57.244 de persoane. România îmbătrânește și se împuținează.
Mai mult, în România, rata fertilității în anul 2018 a fost de 39.6 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă, iar în următorul an a scăzut la 38.1 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică.
Șansa de a da viață, așa aș numi proiectul nostru. O șansă care trebuie să fie sprijinită de stat, pentru că statul nu „consumă” bani de la buget prin acest proiect, ci primește viață.
Regăsiți mai jos toată documentația acestui proiect: