Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Dezbatere pe tema îmbunătății calității aerului

Am participat în această seară la o dezbatere online organizată de Asociația „Ține de noi” cu privire la măsuri de îmbunătățire a calității aerului. Au fost prezenți și Tomescu Horia, Viceprimar al Bucureștiului, Ciprian Ciucu, Primarul sectorului 6, Octavian Berceanu, Președintele Gărzii de Mediu, Dragoş Popescu, senator USR în cadrul comisiei de mediu, Oana Neneciu, reprezentant al platformei „airlive.ro”, reprezentanți ai Asociației „Act For Tomorrow”. Puteți urmări dezbaterea aici https://fb.watch/6smqq4WA-J/

Am prezentat participanților nevoia de a elabora planuri integrate de calitate a aerului pentru zona București-Ilfov. Putem să ne inspirăm din modul în care sunt gândite în Europa toate politicile publice pentru marile aglomerări urbane pe acest subiect, dar și pe altele, precum urbanismul și mobilitatea.

? Pentru a veni în sprijinul acțiunilor de îmbunătățire a calității aerului, în această sesiune legislativă am susținut o serie de măsuri pentru transparentizarea datelor de mediu, crearea platformei de dezbatere și consultare publică pentru actele normative și, de câteva luni deja, lucrăm pe modificări la Legea 104/2011 cu sprijinul valoros al Oanei Neneciu, alături de Dragoș Popescu și reprezentanți ai ANPM. Susținem recunoașterea datelor furnizate de rețelele independente de monitorizare, astfel cum se întâmplă deja în multe alte țări europene. Fără date, administrațiile publice nu pot elabora planuri de calitate și nu le pot implementa. Totodată, ar fi firesc ca reprezentanții Gărzii de Mediu să aibă capacitatea de a efectua măsurători și de a achiziționa echipamente de măsurare fără a apela la alte instituții.

?În același timp, tot pentru protejarea calității aerului, am lansat manifestul pentru păduri periurbane pe care îl susținem în fața Ministerului Mediului. Ne dorim crearea unei perdele forestiere în jurul Bucureștiului, dar înainte de asta trebuie să ne asigurăm că protejăm corespunzător ceea ce avem deja.

Aceste măsuri vor fi susținute mai departe prin amendamente sau inițiative legislative, sens în care le mulțumesc reprezentanților Asociațiilor pentru aportul adus.

Trimite prietenilor

Citește și alte articole