Ieri, în cadrul Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, am avut o întâlnire cu dl Cseke Atilla, cu privire la diverse măsuri executive și legislative ce privesc administrația și dezvoltarea publică.

Voi începe cu subiectul cel mai important, cu privire la care mi-ați scris mai mulți dintre voi: Codul de amenajare teritorială, urbanism și construcții. După cum știți s-au publicat tezele acestui Cod, iar MLPDA și-a asumat în programul legislativ de guvernare obiectivul de a finaliza Codul și de a-l transmite către Parlament până la finalul anului. Este extrem de important însă ca acest Cod să nu fie doar un compendiu al legilor existente în materie. Scopul nu este de a aduna legislația împreună sub același titlu, ci o reformă care să conducă, pe de o parte, la debirocratizare, flexibilizarea procesului, acolo unde este necesar, acces ușor la proceduri și urmărirea traseului, urgentarea unor termene și măsuri pentru respectare și la sancționare și acoperirea unor portițe pentru abuzuri, pe de altă parte. S-a creat o comisie de lucru din care vor face parte un reprezentant al Camerei Deputaților și unul al Senatului și vă promit că voi depune tot efortul pentru a transmite comisiei opiniile specialiștilor – arhitecți, urbaniști, cadastriști etc.
În acest sens vă rog să îmi scrieți aici https://oanacambera.ro/sugestii-si-opinii/
De asemenea, am avut în consultare publică o propunere de OUG privind poziția de arhitect șef (http://bit.ly/ProiectArhitectȘef) și o propunere de ordin privind verificatorii atestați de proiecte (http://bit.ly/ProiectExperți)
Întrucât proiectul de OUG va ajunge în Parlament, pentru a fi votată Legea de aprobare vă rog să îmi scrieți dacă aveți sugestii, pentru a le propune ulterior sub formă de amendamente. Pe toate subiectele de mai sus, îmi manifest deschiderea de a participa la întâlniri cu asociațiile profesionale, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.