Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

Primele audiențe cu cetățenii

?Vineri am avut primele audiențe online cu cetățenii. Mai multe persoane au completat formularul, solicitând o întâlnire pentru a discuta probleme de interes pentru ei. 3 dintre ei au confirmat și intrat individual la audiențe.

?La prima întâlnire mi s-a adus în atenție o problemă prea puțin dezbătută, cea a poluării fonice. Poluatorul fonic în cauză îl reprezintă o sală de evenimente de mari dimensiuni care considera că se încadrează în grila de măsurare aplicabilă pentru aeroport – întrucât este și aeroportul în zonă. Aceasta însă este doar o picătură în problematica ignorată a poluării fonice.Conform unui raport AEM, zgomotul ambiental, în special zgomotul produs de traficul rutier, continuă să fie o problemă de mediu importantă pentru milioane de oameni din Europa, cărora le afectează sănătatea și bunăstarea. Aproximativ 20 % din populația Europei este expusă pe termen lung la niveluri de zgomot care sunt nocive pentru sănătate.Poate că problema pare minoră pentru unele persoane, dar atunci când afectează calitatea somnului și a vieții, în general, lucrurile capătă o altă greutate. Subiectul poluării fonice, în general, a intrat și în atenția UE, Parlamentul și Consiliul elaborând în 2002 Directiva 2002/49/CE privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental, iar în legislația internă a fost adoptată Legea nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental.Autoritățile publice și operatorii economici care nu au întocmit hărțile strategice de zgomot și a planurilor de acțiune în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 321/2005 aveau obligația să îndeplinească aceste obligații până la data de 30 septembrie 2019.

? Voi formula o întrebare către administrațiile publice pentru a afla care este statusul.Reglementarea nivelului de zgomot maxim admis ar trebui să se facă în funcție de poluator (specificul activității acestuia) și mai ales ținând cont de funcționalitatea zonei în care este amplasată activitatea generatoare de zgomot.Voi analiza dacă se impune un amendament la legea autorizării funcționării activităților de comerț, cu specificarea expresă a unor limite mai mici pentru zonele de locuință.De asemenea, la nivel local administrațiile publice trebuie să acorde atenție și pot interveni cu Proiecte de HCL pentru limitarea orarului și nivelului zgomot permis pentru evenimentele desfășurate în aer liber, dacă acestea au loc în mijlocul unor spații destinate locuirii.?În cadrul celorlalte audiențe, cetățenii care mi-au prezentat probleme ce țineau mai mult de competența autorităților publice locale sau județene au fost puși în contact cu colegii din consiliul local și consiliul județean pentru a afla mai multe informații și a căuta posibile soluții.

✅Audiențele și consultarea specialiștilor și a consilierilor dau conținut și forță viitoarelor demersuri pe care le voi face în calitate de deputat și propunerilor de inițiativă legislativă, pentru că am încredere în forța echipei și consultării. Iar pentru a facilita identificarea de soluții pentru diverse probleme, voi lansa curând un anunț de recrutare de voluntari pentru think tank-uri pe diferite tematici.

Trimite prietenilor