Ce face un parlamentar – ep.2

Să ne imaginăm Parlamentul ca pe o inimă. Răbdare vă rog, metaforele sunt utile pentru a înțelege mecanisme care nu sunt domeniul nostru. Îmi amintesc că eram confuză când tata primea tratament pentru infarct dar avea și risc mare de stop cardiac. Medicul mi-a explicat diferența între cele două cu o metaforă, făcând comparație între o instalație sanitară și una electrică.

♥️Parlamentul este o inimă care pompează sânge către toate instituțiile țării, pe care vi le puteți imagina ca având fiecare un rol și impact asupra vieții voastre: sănătate, educație, mediu privat, justiție etc. Puterea aparține poporului și doar acesta are dreptul de a legifera, de aceea Parlamentul este numit “forul suprem de reprezentare”.

Reprezentarea se face prin:

?activitatea de legiferare

 ?control parlamentar 

Putem privi aceste doua activități precum 2 cavități ale inimii. Inima trebuie să primească sânge, pentru a-l recircula mai apoi. La fel, parlamentarul trebuie să primească informații din societatea civilă și de la specialiști. Cu cât toate vasele prin care circulă informații sunt mai bine irigate, cu atât mai mult parlamentarul are șanse mai mari pentru o bună reprezentare.

Cum face asta? Prin comunicare și consultare:

1. Cu cetățeni – prin birouri parlamentare. În realitate cele mai multe dintre ele sunt nefuncționale, fie pentru că nu există interes, fie pentru că nu a existat capacitatea de a fi promovate. Gândește-te dacă știi ceva despre acest subiect de la deputații și senatorii PSD și PNL, unii dintre ei la al doilea mandat. Am un plan pentru asta, ceva mai elaborat decât angajarea unei persoane și promisiunea de a deschide birouri parlamentare. 

2. Cu cetățenii – prin consilierii locali și județeni – aceștia știu unde sunt probleme în interiorul instituțiilor de stat și cunosc problemele cetățenilor din fiecare localitate. Mulțumită oamenilor care au acordat încredere Alianței USR PLUS, în Ilfov avem 68 de consilieri. Ei vor face echipă cu parlamentarii pentru a ajunge la problemele voastre și pentru a identifica cele mai bune soluții. 

3. Cu specialiști în domeniu, organizații civice, asociațiile profesionale. ?‍⚕️?‍??‍??‍⚖️Mă voi baza pe toate resursele pe care le are grupul parlamentar al Alianței USR PLUS, cu care s-a lucrat în Comisiile Naționale de Politici Publice. Acolo va fi primul pas pentru a identifica resurse. În al doilea rând voi avea secțiune deschisă pe site, unde îmi pot scrie organizațiile și asociațiile și unde voi lansa și call to action de consultare pe o anumită problemă.

Întrucât nu este suficient, voi apela la o colegă care are o super putere de organizare (șșșt – ea nu știe) și care va pune la punct mecanismele pentru toată această vascularizare.Poate metafora a fost utilă să te facă în primul rând să mergi la vot! Și apoi să te gândești cine poate face această reprezentare cel mai bine pentru tine. #voteazăinformat#6decembrie#vot#cefaceunparlamentar

Trimite prietenilor

Citește și alte articole