În data de 18 octombrie am fost alături de colegii din Alianța USR PLUS Chiajna, Alianța USR PLUS Ilfov în Chiajna, Militari Residence să vorbim despre motivele pentru care strângem semnături de susținere pentru Alianța USRPLUS. Unul din ele ar fi Programul de Guvernare al Alianței USRPLUS, pe care intenționăm să îl susținem. Îți las mai jos câteva măsuri pe care le vom susține prioritar în domeniul mediului, cu aplicabilitate directă pentru calitatea vieții tale:
1. Reglementări legislative pentru TRANSPARENȚA ȘI CONTROLUL APLICĂRII OBLIGAȚIILOR DE MEDIU (publicare autorizații de mediu, platforma integrată care să preia și să afișeze toate sesizările și rezultatul controlului) și înăsprire sancțiuni (cu norme metodologice eficiente pentru aplicarea facilă și rapidă a sancțiunii).Orice obligație, chiar dacă este prevăzută în legislație, ajunge să fie ineficientă dacă nu sunt prevăzute mecanisme transparente de monitorizare a respectării și indeplinirii și subsecvent sancțiuni severe și o metoda de aplicare.
2. TRANSPARENTIZAREA DATELOR DE MEDIU. Afișarea datelor din Sistemul Integrat de Mediu, administrat de Agenția Națională de Mediu, pe site-ul ANPM și al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, privind calitatea aerului, cantitățile de deșeuri generate și a celor reciclate, inspecțiile derulate de Garda Națională de Mediu și de Administrația Fondului de Mediu, inclusiv a rezultatelor acestora și a măsurilor dispuse pentru conformare.
4. Fără moloz în natură. Stabilirea responsabilităților privind deșeurile din construcții și demolări.
5. Introducerea garanției pentru ambalaje. Colectarea și reciclarea ambalajelor de PET, aluminiu și sticlă în proporție de minim 80%, prin implementarea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje.
6. Modificarea obligației de monitorizare a poluanților atmosferici. La ora actuală, poluatorii sunt responsabili să își măsoare singuri nivelul poluanților eliberați în atmosferă și să determine impactul acestora. Propunem includerea unor măsurători transparente și cu un rol sporit al Agențiilor pentru Protecția Mediului în acest proces.
7. Transparentizarea calității apei. Dezvoltarea portalului calitateapa.ro și a rețelei naționale de monitorizare a calității apei. Reglementarea unui sistem coerent de verificare a calității apelor, bazat pe principiile enunțate de directivele europene din domeniu.