L426/2021 - Propunere legislativă pentru completarea şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ

Transparentizarea ședințelor consiliilor locale și ale consiliilor județene

Propunere legislativă pentru completarea şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ

Am promis garantarea transparenţei şi asta facem! De ce transparenţă? Pentru că avem datoria informării cetăţenilor şi, în orice democraţie, cetăţenia activă trebuie să fie încurajată! 

Modificări propuse prin inițiativă

- Introducerea unui articol care prevede explicit posibilitatea consilierilor de a transmite sau înregistra şedinţele de consiliu şi de a le pune la dispoziţia cetăţenilor, pentru ca fiecare cetăţean interesat să aibă acces la lucrările şedinţei de consiliu;
- O prevedere prin care Regulamentele de organizare din primării să nu mai poată permite încălcarea şi limitarea caracterului public al şedinţelor.

Stadiul propunerii legislative

Acest proiect, din păcate, a fost respins definitv în Senat, după o lungă opoziție unită împotriva proiectului, formată din PSD-PNL-UDMR încă din perioada în care eram la guvernare alături de PNL. Cu toate că reprezentantul Guvernului, cu care am discutat amendarea proiectului în sensul celor de mai sus și implementarea eșalonată în orașe și comune, a susținut un punct de vedere pozitiv, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au trecut peste orice argument.

Problemă

Practica actuală, în multe localităţi şi judeţe, este ca anunţul cu privire la şedinţa de consiliu să se publice la un avizier, în curtea instituţiei, îngropat printre alte sute de hârtii, iar cetăţenii trebuie să depună o cerere scrisă în vederea permiterii accesului, cerere care poate fi aprobată sau respinsă în mod discreţionar. Motivele respingerii variază de la lipsa de spaţiu, la ocuparea locurilor disponibile din sală, măsuri de siguranţă în contextul pandemic, etc. Deci, şedinţele publice nu sunt de facto publice şi avem de-a face şi cu o discriminare a cetăţenilor, pentru cei care nu au loc în sală neexistând alternativa urmăririi şedinţelor online dacă administraţia publică locală alege să nu le transmită din comoditate, lipsa tehnologiei sau chiar interzice expres acest lucru prin Regulament.

Oana Cambera:

Această inițiativă a propus facilitarea accesului cetățenilor la ședințele consiliilor locale și județene prin introducerea în Codul Administrativ a obligației primăriilor de a transmite pe internet ședințele de consiliu local. Astfel se realiza atât transparența activității din cadrul ședințelor, dar se susținea și cetățenia activă, scopul nostru fiind de a apropia și deschide administrațiile către cetățeni.
Sunt multe administraţii în care s-a limitat accesul prin Regulamentele de organizare, invocându-se fie stabilirea unui număr limitat de participanţi fizic, fie interzicerea transmiterii pe internet, invocarea imposibilităţii de transmitere ca urmare a lipsei tehnologiei. Ședinţele de consiliu local sunt un element esenţial în viaţa comunităţilor, locul în care se iau deciziile cu impact asupra calităţii vieţii acolo unde locuim. Introducerea posibilităţii transmiterii şedinţelor de către consilieri prin mijloace tehnice proprii ar suplini această incapacitate. În plus, este firesc ca această activitate să poată fi preluată şi de către consilieri, întrucât, în exercitarea mandatului lor, ei au capacitatea de a sprijini administraţia în respectarea principiilor, mai ales acolo unde administraţiile sunt deficitare.

De ce a fost necesară?

Această iniţiativă vine ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care le-am primit de la cetăţeni şi consilieri locali din ţară, în general, şi din judeţul Ilfov, în particular.

Din păcăte, în România nu doar că cetățenii nu sunt susținuți sau doriți de către primării pentru a se implica în diferite proiecte și nu se ține cont de opinia acestora în consultarea publică, însă nu confruntăm cu multe acte de corupție și datorită lipsei de transparență. Cetățenii sunt ținuți deoparte pentru a nu “deranja” aleșii din “treburile” lor. 

Iniţiativa legislativă vine să repare şi discrepanţele dintre localităţile mai dezvoltate din punct de vedere financiar şi tehnologic, care au mijloacele audio-video necesare pentru a asigura caracterul public al şedinţelor, şi cele mai puţin dezvoltate, suplinind lipsurile prin contribuţia voluntară a consilierilor locali.

Administraţia publică trebuie sprijinită pentru a se putea conecta cu cetăţenii care doresc să afle despre proiectele propuse şi să se implice în dezbaterile din astfel de şedinţe, încurajând astfel cetăţenia activă.

Pe cine ajută legea?

Toți cetățenii care doresc să fie la curent cu ce se întâmplă în cadrul ședințelor consiliilor locale și județene.



Cum poți beneficia tu?