Proiect de lege pentru susținerea plăților pentru termoficare.
În contextul crizei energetice și a fondurilor limitate acordate de către Guvern, această propunere legislativă prevedea crearea cadrului legal ce ar permite primăriilor să acceseze împrumuturi din Trezoreria Statului pentru plata energiei termice. În august 2021, Asociația Municipiilor din România a transmis către Guvern o cerere semnată de 27 de municipii, prin care se semnala imposibilitatea de a susține costurile sistemului de termoficare. Am venit cu această măsură accesorie, ce le putea permite primăriilor care doreau să acceseze împrumuturi, în anumite condiții și cuantum.
Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale vor putea solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei.
contractarea împrumuturilor de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.
Proiectul a reușit să treacă în regim de urgență de Senat, însă în Comisia de administrație din Camera Deputaților, PSD-PNL-UDMR au decis să nu îl mai susțină, și să îl copieze sub forma unui amendament la o Ordonanță de Urgență. Din păcate însă, O.U.G. unde a fost introdus sub formă de amendament nu mai produce efecte, prin urmare măsura va fi complet lipsită de aplicabilitate, fără fonduri prevăzute și alocate.
Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august 2021 incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării preţurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare şi nu de jocuri cu declaraţii politice! Avem responsabilitatea de a găsi rapid soluţii alternative, mecanisme ce pot fi create prin lege pentru administraţiile locale care se zbat să găsească soluţii. Este o situaţie excepţională ce necesită măsuri urgente, astfel încât primăriile să poată lua împrumuturi din Trezorerie, pentru a asigura cetăţenilor servicii de utilitate publică. Prin urmare, sunt imperative măsurile pentru asigurarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei, serviciul public având caracter social, precum şi pentru eliminarea blocajelor şi întreruperilor determinate de lipsa disponibilităţilor în bugetele locale.”
Propunerea a fost inițiată în contextul în care doar pentru 25 de municipii din România a fost estimată suma de 1,27 miliarde lei drept necesară pentru susţinerea sistemului de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autorităţile nu îi au în bugetele locale.
În contextul creşterii preţurilor la gaze şi al riscului ca sute de mii de români să rămână fără căldură şi apă caldă în iarna care bate la uşă, am depus la începutul lunii noiembrie 2021, împreună cu mai mulți parlamentari, această propunere legislativă pentru a le fi permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanţarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică.
Propunerea oferea primăriilor posibilitatea de a se împrumuta de la Trezorerie pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.
–