Cadrul normativ care reglementează actele de identitate ale cetăţenilor români nu mai este adecvat pentru nevoile cetăţenilor!
Nedeclararea reşedinţei şi neschimbarea adresei de domiciliu, imposibilitatea românilor cu domiciliul în străinătate de a obţine acte de identitate definitive, frauda electorală şi vulnerabilitatea accentuată a persoanelor care nu pot face dovada domiciliului sunt câteva dintre situațiile care atestă necesitatea modificării și completării O.U.G..
Prin această propunere, se doreşte oferirea opţiunii de a avea carte electronică de identitate cu domiciliul în străinătate, facilitarea declarării domiciliului prin preluarea automată din sistemele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a extrasului de carte funciară, eliminarea necesităţii prezenţei fizice a găzduitorului pentru a da declaraţia de primire în spaţiu, precum şi facilitarea redeclarării menţiunii de reşedinţă la aceeaşi adresă.
- obligaţia primăriilor de a furniza o adresă care va servi drept adresă de domiciliu persoanelor defavorizate care nu pot face dovada domiciliului; - imposibilitatea înscrierii menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în R.N.E.P., la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane.
După ce a fost adoptată de Senat, propunerea legislativă se află în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, unde a primit deja câteva avize favorabile, și așteaptă adoptarea unui raport de către Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
„Judeţul Ilfov, pe care îl reprezint în Parlament, ilustrează problematica nedeclarării reşedinţei sau a domiciliului. Deşi datele oficiale cu privire la populaţia judeţului Ilfov ne arată că acesta are puţin peste 450.000 de locuitori, în realitate, populaţia judeţului este aproape triplă. Discrepanţele mari între realitate şi datele oficiale afectează inclusiv alocarea de resurse pentru unitatea administrativ teritorială unde locuiesc aceştia.”
Nedeclararea reşedinţei şi neschimbarea adresei de domiciliu, imposibilitatea românilor cu domiciliul în străinătate de a obţine acte de identitate definitive, frauda electorală şi vulnerabilitatea accentuată a persoanelor care nu pot face dovada domiciliului sunt câteva dintre motivele care au stat la baza iniţierii acestui proiect legislativ,
Propunerea legislativă vine atât în sprijinul cetățenilor români care au domiciliul și/sau reședința în țară, cât și a celor care doresc să le stabilească în străinătare, prin instituirea unor proceduri mai rapide și mai puțin birocratice.
–