Pl-x nr. 183/2022 - Propunere legislativă privind decontarea de către stat a unor tehnici de reproducere umană asistată medical

Rata natalității este în scădere și nu putem ignora că este afectată și de infertilitate!

Propunerea legislativă privește includerea tratamentelor și procedurilor specifice reproducerii umane asistate medical (inseminare artificială și fertilizare in vitro) în categoria serviciilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Această măsură ar garanta accesul tuturor pacienților asigurați care suferă de infertilitate la aceste servicii specifice. 

Această propunere este inițiată alături de Cristina Rizea și colegi parlamentari de la alte partide politice. 

Statistici la nivel european

În 2022, la momentul depunerii inițiativei, România era singura țară din UE care nu are o lege cadru pentru procedura de reproducere umană asistată, cu drepturi garantate pentru femeile ce suferă de infertilitate, deși, conform unor statistici, aproximativ 16% dintre cupluri se confruntă sau s-au confruntat cu infertilitatea.

Modificarea propusă prin inițiativă

Includerea tratamentelor și procedurilor specifice reproducerii umane asistate medical, mai exact inseminare artificială și fertilizare in vitro, în categoria serviciilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru persoanele infertile asigurate.

Stadiul propunerii legislative

În acest moment, propunerea se află în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților, așteptând raportul Comisiei pentru sănătate şi familie, după ce a fost respinsă de către Senat.

Oana Cambera:

Aproximativ 16% dintre cupluri se confruntă sau s-au confruntat cu infertilitatea. Pentru aceste cupluri, problema infertilității se traduce în ani de rodare psihică și financiară în proceduri realizate de clinicile private, iar statul a făcut mult prea puțin. Șansa de a da viață, așa aș numi această propunere. O șansă care trebuie să fie sprijinită de stat, pentru că statul nu “consumă” bani de la buget prin acest proiect, ci primește viață.

De ce a fost necesară?

După cum știți, o problemă majoră a României este cea a numărului de nașteri, care e mult mai mic decât numărul de decese. Spre exemplu, diferența dintre nașteri și decese, în 2018 a fost de -50.880 persoane, iar în anul 2019, sporul natural a fost de -57.244 de persoane. România îmbătrânește și se împuținează. Pierdem câte un oraș de cetățeni în fiecare an. 

Mai mult, în România, rata fertilității în anul 2018 a fost de 39.6 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă, iar în următorul an a scăzut la de 38.1 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică. Este timpul să nu mai ignorăm faptul că aceste statistici îngrijorătoare sunt afectate și de infertilitate.

Pe cine ajută legea?

Propunerea vine în sprijinul cuplurilor infertile sau a femeilor infertile singure.

Cum poți beneficia tu?

Testimoniale experți

Părerea experților din domeniu despre lege