Embed HTML not available.

Declarație privind Reforma pentru aer. USR îmbunătățește legislația privind calitatea aerului

Am depus astăzi, alături de colegul meu Dragoş Popescu, un proiect de lege pentru sănătatea oamenilor, un pas pe care îl facem în pachetul de legi pentru o reformă a aerului. Poluarea ne costă sănătatea, de aceea este nevoie să îmbunătățim Legea privind calitatea aerului.

29.000 de mii de oameni mor anual, prematur, din cauze asociate poluării, țara noastră confruntându-se cu 6 proceduri de infringement privind calitatea aerului, costurile sociale pe cap de locuitor fiind cele mai mari din Europa. Această problemă sistemică ne costă, astfel, o mulțime de bani dar, mult mai important, ne costă vieți omenești.

Ca prim pas pentru monitorizarea poluării atmosferice în orașe, proiectul nostru reglementează utilizarea datelor provenite de la senzori și sisteme de senzori pentru măsurători informative.

Atat de mulți dintre voi se plâng de mirosul insuportabil din unele zone. Aveți idee ce miroase în preajma gropilor de gunoi? Este hidrogenul sulfurat, un gaz similar celui folosit în război, un poluant nereglementat în legea calității aerului. Cum nu este nici negrul de fum pe care îl respirați atunci când stați blocați în trafic. Acești poluanți contribuie semnificativ la apariția unor probleme grave de sănătate, precum boli bronho-pulmonare, atac cerebral, alergii, cancer. Propunem introducerea în lege a acestor poluanți ce apar în zone sau activități specifice.

Proiectul propune, totodată, transparentizarea datelor provenite de la poluatori industriali și crearea Sistemul Național pentru Calitatea Aerului, instituție care urmează să se ocupe de monitorizarea reală și eficientă a calității aerului și de luarea deciziilor incluzive și transparente în acest sens.

Inițiativa este rezultatul unei serii de consultări cu autorități, societate civilă, experți și cercetători în domeniul calității aerului, fiind susținută de parlamentari și din alte partide politice. Propunerea face parte dintr-un pachet de propuneri legislative reunite sub umbrela programului USR „Reforma pentru Aer”.

Pentru mai multe detalii despre toate măsurile din proiectul de lege, puteți citi comunicatul de presă aici.