­čî┐­čĆóMediul ╚Öi autorit─â╚Ťile locale

Protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor ╚Öi dezvoltarea durabil─â nu sunt no╚Ťiuni abstracte. Implic─â o autoritate local─â care s─â ├«n╚Ťeleag─â conceptul, s─â cread─â ├«n el ╚Öi apoi s─â ├«l implementeze al─âturi de cet─â╚Ťeni.

Ieri am fost ├«n jude╚Ťul Alba, unde am dezb─âtut, al─âturi de Octavian Berceanu, senatorul Drago┼č Popescu, pre╚Öedintele Comisiei de Mediu din Senat Claudiu Mure╚Öan, deputatul Beniamin Todosiu ╚Öi Mihail David, politici publice ╚Öi proiecte de lege USR ce vizeaz─â probleme de mediu ╚Öi ├«n╚Ťelegerea pe care trebuie s─â o aib─â autorit─â╚Ťile locale asupra acestor probleme pentru o dezvoltare sustenabil─â, am vizitat un depozit de de╚Öeuri CMID, o ╚Öcoal─â smart ╚Öi am discutat subiecte de dezvoltare local─â rural─â cu primarul din Ciugud.

­čĆśCine nu ╚Ötie despre comuna din Rom├ónia care a reu╚Öit performan╚Ťa de a ar─âta mai ceva ca o comun─â din afara ╚Ť─ârii? Ciugud demonstreaz─â c─â se poate ╚Öi ├«n Rom├ónia, cu zeci de proiecte scrise ╚Öi implementate cu succes pentru fonduri nerambursabile, prin care aceast─â comun─â merge pe drumul unei dezvolt─âri durabile: administra╚Ťie digitalizat─â, energie verde (microcentral─â eolian─â ce asigur─â iluminatul; panouri solare ce asigur─â energia pentru cl─âdirea prim─âriei ╚Öi pentru 2 sta╚Ťii de ├«nc─ârcare ma╚Öini electrice), Plan Urbanistic General cu reguli stricte pentru toat─â lumea, sta╚Ťie de epurare, colectare selectiv─â a gunoiului, parc industrial cum nu au multe ora╚Öe din Rom├ónia ╚Öi care asigur─â, prin taxele ╚Öi impozitele pl─âtite, capacitatea autorit─â╚Ťilor de a continua investi╚Ťia ├«n viitor. ╚śi cei de aici cred cu tot sufletul c─â viitorul st─â ├«n educa╚Ťia copiilor.

­čĆź De aceea, ╚Öcoala din Ciugud pare venit─â din viitor prin modul ├«n care este renovat─â, digitalizat─â cu smart board, camere ╚Öi manuale digitale, cu o aplica╚Ťie ce face m─âsur─âtori ale aerului ambiant ╚Öi regleaz─â lumina, dar ╚Öi prin modul ├«n care copiii sunt ├«nv─â╚Ťa╚Ťi s─â respecte resursele pe care natura le ofer─â, s─â colecteze selectiv ╚Öi s─â se implice ├«n via╚Ťa comunit─â╚Ťii. Ace╚Öti copii vor ╚Öti de ce este important s─â respec╚Ťi resursele pe care natura le ofer─â ╚Öi vor ├«n╚Ťelege de mici c─â nu po╚Ťi s─â faci dezvoltarea comunit─â╚Ťilor f─âr─â a integra cu respect mediul ├«nconjur─âtor.

#mediulviitorului