Fii un REPER: Propune un candidat pentru comunitatea ta, din Ilfov, sau vino alături de noi →

????????Mediul și autoritățile locale

Protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă nu sunt noțiuni abstracte. Implică o autoritate locală care să înțeleagă conceptul, să creadă în el și apoi să îl implementeze alături de cetățeni.

Ieri am fost în județul Alba, unde am dezbătut, alături de Octavian Berceanu, senatorul Dragoş Popescu, președintele Comisiei de Mediu din Senat Claudiu Mureșan, deputatul Beniamin Todosiu și Mihail David, politici publice și proiecte de lege USR ce vizează probleme de mediu și înțelegerea pe care trebuie să o aibă autoritățile locale asupra acestor probleme pentru o dezvoltare sustenabilă, am vizitat un depozit de deșeuri CMID, o școală smart și am discutat subiecte de dezvoltare locală rurală cu primarul din Ciugud.

????Cine nu știe despre comuna din România care a reușit performanța de a arăta mai ceva ca o comună din afara țării? Ciugud demonstrează că se poate și în România, cu zeci de proiecte scrise și implementate cu succes pentru fonduri nerambursabile, prin care această comună merge pe drumul unei dezvoltări durabile: administrație digitalizată, energie verde (microcentrală eoliană ce asigură iluminatul; panouri solare ce asigură energia pentru clădirea primăriei și pentru 2 stații de încărcare mașini electrice), Plan Urbanistic General cu reguli stricte pentru toată lumea, stație de epurare, colectare selectivă a gunoiului, parc industrial cum nu au multe orașe din România și care asigură, prin taxele și impozitele plătite, capacitatea autorităților de a continua investiția în viitor. Și cei de aici cred cu tot sufletul că viitorul stă în educația copiilor.

???? De aceea, școala din Ciugud pare venită din viitor prin modul în care este renovată, digitalizată cu smart board, camere și manuale digitale, cu o aplicație ce face măsurători ale aerului ambiant și reglează lumina, dar și prin modul în care copiii sunt învățați să respecte resursele pe care natura le oferă, să colecteze selectiv și să se implice în viața comunității. Acești copii vor ști de ce este important să respecți resursele pe care natura le oferă și vor înțelege de mici că nu poți să faci dezvoltarea comunităților fără a integra cu respect mediul înconjurător.

#mediulviitorului

Trimite prietenilor

Citește și alte articole