Pași necesari pentru descurajarea încălcării legislaţiei de mediu, atât pentru persoane fizice şi juridice, cât şi pentru instituţii şi UAT-uri.
Implementarea unui registru naţional electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu precum şi introducerea sancţiunii complementare a punctelor de penalizare sunt câțiva pași necesari pentru descurajarea încălcării legislaţiei de mediu, atât pentru persoane fizice şi juridice, cât şi pentru instituţii şi UAT-uri.
- Registrul naţional electronic de mediu, adică o bază de date gratuită şi deschisă publicului ce conţine toate reglementările care stau la baza desfăşurării unei activităţi cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituţiile, persoanele fizice/juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea şi sesizarea instituţiilor interesate cu privire la posibile posibile încălcări ale legii.
- Cazierul de mediu este organizat pentru persoanele juridice, cât şi pentru unităţi administrativ-teritoriale, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal de legile privind protecţia mediului, gestionarea deşeurilor, calitatea aerului, emisiile industriale, substanţele chimice periculoase, zgomotul ambiant, biodiversitatea şi biosecuritatea, precum şi cele care privesc disciplina privind protecţia mediului.
1. Necesitatea certificatului de cazier de mediu pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitaţii publice şi pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.
2. Suspendarea activității la momentul acumulării unui număr maxim de puncte din Sistemul de puncte de penalizare sau interzicerea participării la licitații publice.
În acest moment, după ce a fost adoptat tacit de către Senat, propunerea se află în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților, așteptând raportul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.
„La nivel național nu există în prezent nicio bază națională de date unde să fie trecute contravențiile sau orice alte fapte contrare legislației de mediu, astfel încât să se cunoască amploarea fenomenului încălcării legislației specifice și cine sunt persoanele și/sau entitățile care au un comportament contrar politicilor de mediu, fie în mod repetat, fie ocazional. Sunt necesare mecanisme care să aibă drept efect descurajarea încălcărilor legislaţiei de mediu, cum ar fi sancţionarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizaţiei de mediu sau interdicţia altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poţi aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidenţă atât a autorizaţiilor cât şi a faptelor pentru care s-au aplicat sancţiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege şi în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”.
În momentul de faţă nu există la nivel naţional nicio formă de trasabilitate a infracţiunilor şi contravenţiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea şi mediul în care trăim. Legislaţia cadru europeană face paşi rapizi în direcţia reducerii acestor fenomene şi considerăm că România trebuie să acţioneze cât mai rapid, mai ales în contextul investiţiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu. Această propunere este menită să creeze contextul legal în care executivul să reglementeze prin acte normative secundare condiţiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.
Existența unei infrastructuri integrate prin crearea unui Registru electronic național de mediu va oferi o imagine reală a dinamicii conduitei subiecților de drept în ceea ce privește respectarea mediului.
Implicațiile implementării cazierului se vor reflecta și în domeniul asigurărilor de mediu, întrucât prin punerea la dispoziție a istoricului conduitei de mediu se vor putea calcula primele de asigurare în baza informațiile din acest mecanism.
Propunerea legislativă a fost depusă în urma unor discuții purtate cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Mediului, cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și cu reprezentanții ai ONG-urilor.
Propunerile curpinse în această inițiativă legislativă sunt de interes național, întrucât vizează descurajarea încălcării legislaţiei aplicabile în domeniul mediului, care trebuie să primească o atenție sporită pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă în ziua de azi.
–